Rauwe Vrede – voorbij schijnheiligheid
7 september 2021
Gebonden Vrijheid
4 november 2021
Toon alles

Rauwe Vrede – naar radicale eerlijkheid

Maak jij kans op oprechte vrijheid?

 

In mijn vorige blog schrijf ik over schijnheiligheid en valse bescheidenheid. Ik ben heel dankbaar voor de aanzet van mijn lieve vriendin die het lef had om haar impuls te volgen. Het maakte een beweging in mij los die inzicht geeft in mijn eigen oprechtheid.

Toen ik op het internet onderzoek ging doen naar het tegenovergestelde van bescheidenheid, kwam ik erachter dat arrogantie het antoniem van bescheidenheid is. Ze worden gezien als karaktereigenschappen. Ben je bescheiden, dan houd je rekening met anderen (goed zo!) en wanneer je arrogant bent, dan houd je alleen rekening met jezelf (fout!).

 

De vraag die in mij op kwam bij het lezen van deze informatie is, geloof ik nog wel in het zwart/wit van karaktereigenschappen? Misschien is dit wel te arrogant, maar voor mijn gevoel is het jezelf ‘vast zetten’ in een bepaald karakter te beperkend. Alsof het voor altijd vast staat wie je bent en je nooit kunt groeien. Natuurlijk hebben we allemaal een blauwdruk en het mag een soort fundament zijn, maar het is geen lotsbestemming.

Soms ben ik bescheiden en soms ben ik arrogant, allebei helemaal oké. Door dit te erkennen, ga ik voorbij aan de schijnheiligheid en schep ik ruimte voor de kracht in mezelf. Wanneer ik net doe alsof ik niet arrogant ben, dan draag ik met mijn valse bescheidenheid juist bij aan de schijnveiligheid en dit komt voort uit dat het ene goed is en het andere fout.

 

Mijn ervaring is dat als ik wil groeien en mij nog vrijer wil voelen, ik de definities van mezelf (of het leven) als iets organisch mag bekijken. Alsof het een verhaal is dat nooit af zal zijn.

Ik vind veiligheid in mezelf door bezig te zijn met waar ik als mens blij van word, doen wat mij vervulling brengt. Ondertussen volg ik mijn natuurlijke impulsen en daarmee geef ik mezelf toestemming om mijn verhaal legendarisch te laten zijn. Dit is voor mij oprechte vrijheid.

Hoe zou het zijn als jij eens de tijd neemt om de definities over jezelf en jouw leven als iets organisch te bekijken? Wat zie je dan? Hoe vast zit je en hoe graag wil je los komen? Hoe is het met jouw innerlijke Mrs. Bucket?

 

Rauwe vrede vraagt om radicale eerlijkheid.
Zodra jij door gaat krijgen wanneer je vanuit valse bescheidenheid handelt heb je de mogelijkheid om dit te transformeren naar oprechtheid. Neem de kans om radicaal eerlijk te zijn richting jezelf en een ander. Het zal je verbazen hoeveel mensen smachten naar echtheid en hoe lief eerlijk zijn eigenlijk is.

 

×

Hallo!

Klik hieronder op mijn naam om een chat via WhatsApp te beginnen. Mailen kan ook naar nicole@clearspirit.nl.

 

× Stel je vraag