Toewijding
Toegewijd en Dienstbaar
12 juni 2021
Rauwe Vrede – naar radicale eerlijkheid
15 september 2021
Toon alles

Rauwe Vrede – voorbij schijnheiligheid

Hoe zichtbaar is jouw valse bescheidenheid?

 

Onlangs was daar het inzicht, recht in mijn gezicht. We zaten in de cirkel en mijn vriendin benoemde het hardop. “Is het niet gewoon valse bescheidenheid dat je niet in je kracht gaat staan en jezelf niet laat zien?” Bam! Deze woorden kwamen binnen terwijl ze niet eens naar mij gericht waren.

Meestal voel ik best wel dat ik in mijn kracht sta, maar toch ken ik deze vorm van schijnheiligheid als geen ander. Vroeger deed ik er namelijk alles voor om de lieve vrede te bewaren: naar iemands mond praten, net doen alsof ik luister, mijn beurt voorbij laten gaan, vooral op de achtergrond zijn, etc. Nu weet ik dat dit niets anders is dan schijnveiligheid. Doe mij de rauwe vrede maar.

 

Om de rauwheid te bevatten is het nodig om bepaalde zaken te ontleden. We geven namelijk nogal vaak bijzondere betekenissen aan dingen waarmee we ze goed denken te praten. Dit gebeurt regelmatig in de wereld van mensen die het zogeheten spirituele pad zijn gaan bewandelen. Dan valt alles goed te praten, want het dient het grotere geheel toch?!

Dan geeft het niet wanneer je te bang bent om je hart te volgen of om keuzes te maken, want dan is het gewoon niet jouw tijd of er ligt iets anders (beters/mooiers/groters) in het verschiet. Je plaatst jouw geloof buiten jezelf en dan kom je al snel in een koude, wachtstand die eerder op een droom lijkt dan op de werkelijkheid.

 

Het is nodig om te weten waar je bent en met welke intentie je verbonden bent, wil je echt kunnen zijn en kunnen groeien.

 

Hierboven schrijf ik over dat ik best wel voel dat ik “in mijn kracht sta”. Dit zo benoemen is eigenlijk enorme bullshit. Sorry! We bezitten als mensen allemaal levenskracht en het is een gegeven dat dit ten aller tijden aanwezig is. Je hoeft er niet IN te gaan staan.

Mijn ervaring is wel dat je de focus kunt verleggen van valse bescheidenheid naar oprechte vrijheid door te gaan voelen en jouw binnenwereld te gaan ontdekken. Dan hoef je niet meer net te doen alsof je goed bent, dan weet je in je kern dat het goed is.

Even terugkomend bij het ‘jezelf laten zien’ in het begin van deze blog. Dit is ook een bijzondere “spirituele” uitspraak. Je bent namelijk ALTIJD zichtbaar! Dat betekend dus dat je niets speciaals hoeft te doen om gezien te worden. Wat handig kan zijn is om jezelf toe te staan om jouw natuurlijke impulsen te volgen waardoor je wat puurder wordt in je expressie. Dat is leuker om naar te kijken en om mee te verbinden.

 

Goed, iedereen heeft natuurlijk het recht om de schijnveiligheid voor zichzelf in stand te houden, maar weet dat de valse bescheidenheid enorm doorzichtig is. Kijk maar!

In mijn volgende blog schrijf ik verder over deze karaktereigenschappen en lees je hoe bescheidenheid en arrogantie in deze cultuur blijkbaar tegenover elkaar gezet zijn.

 

×

Hallo!

Klik hieronder op mijn naam om een chat via WhatsApp te beginnen. Mailen kan ook naar nicole@clearspirit.nl.

 

× Stel je vraag