HSP, zijn we dat niet allemaal?
12 januari 2020
Ik ben een hoopvolle Romanticus
13 mei 2020
Toon alles

Angst is het grootste virus

Oei oei, wat een angst voor van alles en nog wat. Al jaren kijk ik geen nieuws meer en dus hoor ik niet veel over het virus wat zich blijkbaar verspreid. Is dat niet iets wat virussen doen? De hele naam ga ik niet benoemen zodat mijn verhaal niet inhaakt op het inmiddels grote veld dat als een donkere wolk boven “ons” hangt. Want, wist je dat alles wat je aandacht geeft groeit?
Het lijkt er nu op, althans dat zegt mijn gevoel en de drie gesprekken van maximaal 5 minuten die ik over dit thema heb gevoerd, dat er een dikke deken van angst over de wereld hangt. Bij mij wakkert dat een enorme alertheid aan, niet vanuit stress, maar vanuit nieuwsgierigheid. Wat gebeurt er na dit? Zullen we na deze “epidemie” met z’n allen er bewust van raken dat de spiraal van angst ons alleen maar berooft van oprecht gaan leven? Ik hoor wel eens dat alles wat zich aandient in je leven een functie heeft en dat de keuze wat je er mee doet je stress geeft of dieper in verbinding brengt. Oh laten we dan toch voor het laatste kiezen!

Verbinding brengt blijkbaar ook angst met zich mee, want iedereen kent het gevoel dat je je verbonden voelde en dat (opeens) de verbinding weg viel. Een relatie ging uit, een vriendschap verbroken of een sterfgeval van een naaste. We denken dan dat alle liefde verloren gaat en de basis valt onder je voeten vandaan. Het enige wat verandert is de vorm van de verbinding, de verwachtingen en de verlangens die je had kunnen niet meer waargemaakt worden. Maar de link met de ander is gelegd, hoe lang het ook mag of heeft mogen duren. Het gaat er dus niet om hoe lang de verbinding blijft, maar of je hem vrij kan houden zodat je er helemaal van kan genieten.

Mijn reis is er één van nieuwsgierigheid. Hoe kan ik verantwoordelijk voluit leven? Kan ik de angst voor afwijzing mij niet laten beïnvloeden in mijn acties en durf ik altijd aanwezig te zijn? Zou ik mijn angsten hebben gevolgd, dan had ik bijvoorbeeld nooit mijn praktijk geopend en mij verdiept in tantra. Maar ik weet, mocht ik morgen sterven aan één of ander virus dan heb ik mijn verantwoordelijkheid gepakt om het leven compleet te aanvaarden en omarmen. En elke keer dat ik mij bewust ben dat ik mij verbind met het spoor van angst kies ik opnieuw voor de liefde. Hiermee voorkom ik dat ik in een spiraal terecht kom en de verbinding met mijzelf en de wereld verlies.

Ik nodig jou uit om te voelen wat jouw positieve “tegenbeweging” is in deze grote spiraal van angst. Blijf je inhaken op het grote veld en maak je het daarmee groter? Of kies je ervoor om voluit te gaan leven? Wees alert op hoe je beweegt.

×

Hallo!

Klik hieronder op mijn naam om een chat via WhatsApp te beginnen. Mailen kan ook naar nicole@clearspirit.nl.

 

× Stel je vraag